De kansen van e-learning voor de food & hospitality sector

Dolf Pigmans is eigenaar van DPO. We gingen met hem in gesprek over zijn bedrijf, de veranderingen van de afgelopen jaren en de kansen en mogelijkheden van e-learning. DPO is een coaching, training en adviesbureau voor de food en hospitality sector. Een bekend terrein voor Dolf die zijn carrière is gestart als kok. Hij stond in de keuken van een academisch ziekenhuis en ook in het befaamde restaurant de Swaen, van chefkok Cas Spijkers. Na de periode in de keuken is Dolf gaan werken bij arbeidsbureaus en een landelijk kenniscentrum voor de horeca. Inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden is hij zijn bedrijf DPO gestart. De klanten van DPO zijn horeca bedrijven, onderwijsinstellingen en grotere organisaties met eigen facilitaire diensten. “Ik richt me primair op alle medewerkers en werkprocessen wat te maken heeft met food en hospitality. Daar ligt mijn kracht en daar krijg ik energie van.” vertelt Dolf.

Van theoretische en praktische kennis naar een nieuwe blended leermethode

De laatste jaren traint Dolf zelf steeds minder groepen. Daarvoor werkt hij samen met een aantal gediplomeerde trainers. Wel is hij altijd zelf lesstof blijven ontwikkelen en zo is hij twee jaar geleden door DTSactief gevraagd om een aantal facilitaire/horeca modules te ontwikkelen voor het leerplatform Inervo. De auteurstool van Inervo is handig en overzichtelijk waardoor je zonder hulp content kunt toevoegen. Dolf legt uit “Tijdens de lockdown ben ik in contact gekomen met DTSactief en hebben we gesproken over het ontwikkelen van facilitaire/horeca modules. Voor mij was dat de perfecte timing, want in die periode lag al mijn werk stil.”

“De trainingen die ik voorheen fysiek gaf, zijn nu allemaal online. Het leuke is dat medewerkers de opleidingen volgen waar en wanneer ze willen.”

Na het implementeren van de online lesmodules in Inervo zag Dolf ook kansen voor zijn eigen opdrachtgevers. Eén van die opdrachtgevers is het ETZ. Een ziekenhuis in Midden-Brabant met locaties in Tilburg en Waalwijk. DPO is daar preferred supplier voor de interne horeca opleidingen. Medewerkers van het personeelsrestaurant, het bezoekersrestaurant en het conferentiecentrum worden door DPO getraind op o.a. gastgerichtheid, hygiënisch werken en leermeesterschap. “Nadat ik de lesmodules had verwerkt in Inervo. Ben ik dit meteen gaan toepassen in het ETZ. De trainingen die ik voorheen fysiek gaf, zijn nu allemaal online. Het leuke is dat medewerkers de opleidingen volgen waar en wanneer ze willen.”

Skills trainingen voor alle klanten beschikbaar in Inervo

De online modules die DPO aanbiedt zijn voornamelijk skills trainingen op het gebied van voedselveiligheid, allergenen en sociale hygiëne voor het SVH diploma. Er staan tips in over bijvoorbeeld het omgaan met bepaalde vragen en hoe je moet handelen volgens de alcoholwet. Dolf heeft de modules zo ontwikkeld dat ze voor een brede doelgroep inzetbaar zijn. Van jong tot oud, van VMBO tot HBO. Dolf legt uit “De online modules hebben veel beeldmateriaal, filmpjes en weinig tekst. De meeste cursisten hebben weinig tijd om rustig te lezen dus we proberen de tekst echt beperkt te houden. Ieder thema sluit af met een meerkeuzetoets.”

De online modules die door DPO zijn ontwikkeld zijn voor alle Inervo klanten beschikbaar. Inmiddels bestaat Inervo al uit ruim 100 standaard opleidingen. Van zorg, tot algemeen leiderschap en nu dus ook facilitaire/horeca modules. Alle opleidingen zijn samengesteld door experts uit het werkveld.

De gouden combinatie: e-learning in combinatie met persoonlijk contact

Dolf ziet veel voordelen in het aanbieden van e-learning. Daar waar je voorheen nog zelf een training moest geven, doorlopen cursisten de training nu waar en wanneer ze willen. Op elk device, waar ook ter wereld. DPO biedt haar cursisten nog een jaar na afronding van een training, zonder bijbetaling, toegang tot alle content. Via de EPSS functionaliteit in Inervo vind je met een handige zoekfunctie de juiste informatie nog even terug. Ideaal voor op de werkvloer.

“Persoonlijk contact is onderdeel van mijn dienstverlening en vind ik belangrijk om te behouden.”

Naast de voordelen van e-learning blijft persoonlijk contact erg belangrijk voor Dolf. Hij maakt met zijn klanten dan ook altijd de afspraak dat hij een halve dag per week beschikbaar is voor vragen. “Niet altijd is het nodig, maar soms vindt een klant het prettig als ik er naartoe ga om iets uit te leggen. Dat persoonlijke contact is onderdeel van mijn dienstverlening en vind ik belangrijk om te behouden.”

Kwaliteit door eenvoud

Inervo is inmiddels het vierde leerplatform dat Dolf heeft gebruikt. Niet eerder was hij zo enthousiast. “Andere programma’s waren onnodig complex. Dan was het lastig om de content in het platform te krijgen. Ik was in het begin dan ook wat huiverig toen ik met Inervo begon. Ik heb het drie weken geprobeerd en het ging als een speer.” 

Naast de eenvoud van het toevoegen van eigen lesmodules is Dolf ook te spreken over de stabiliteit en service. “Het platform is constant. Er is geen uitval en ik krijg goede ondersteuning. Als ik een vraag heb, dan krijg ik binnen 24 uur antwoord.”

De toekomst van e-learning

Door het aanbieden van e-learning ziet Dolf zijn bedrijf veranderen van de verkoop van uren naar veel meer dienstenverkoop. Hij ziet nog veel meer mogelijkheden en toepassingen van online modules. Zo wordt de functionaliteit bijvoorbeeld ook gebruikt bij de docentenopleiding PTH van Fontys hogescholen. Daar wordt de online module over voedselveiligheid ingezet als lesboek. Een trainer komt vervolgens nog één dag om de docenten in een bijscholingsprogramma te trainen. “Wat je merkt door deze online leermethode, is dat een docent sneller door zijn lesstof kan gaan. Daardoor is er veel ruimte voor eigen inbreng en vragen op de trainingsdag. En niemand kan zijn boek meer vergeten.” grapt Dolf.

“Door de online leermethode kan een docent sneller door zijn lesstof gaan. Daardoor is er veel ruimte voor eigen inbreng en vragen op de trainingsdag.”

Sinds corona is de vraag naar online trainingen enorm toegenomen. Dat merkt Dolf ook en hij heeft dan ook nog mooie plannen om het lesaanbod nog verder uit te breiden. Zo is hij bezig om een online module tot erkend leermeester in de horeca op te zetten én wil hij heel graag een module ontwikkelen die gaat over exclusief gastheerschap en etiketten. “Ik zie nog volop kansen en mogelijkheden en ben blij dat e-learning en Inervo op mijn pad zijn gekomen.”

Zelf Inervo ontdekken?