De voordelen van e-learning: leren in je eigen tijd én tempo

Hoe pas je e-learning toe in je trainingsaanbod en welke mogelijkheden biedt dit voor je bedrijf? Hierover gingen we in gesprek met Jos Kooijman, eigenaar van JOSsafety en Horeca BHV Nederland. Jos richt zich op het geven van veiligheidskundig advies, opleidingen en horeca BHV. Zijn klanten zijn divers, van zorginstellingen tot een bekende Nederlandse luchtvaartorganisatie en uiteraard horeca bedrijven. Van huis uit is Jos veiligheidskundige en daarnaast heeft hij ruim twintig jaar ervaring bij de vrijwillige brandweer. “Door mijn achtergrond kan ik een breed dienstenpakket aanbieden. Van arbeidsveiligheid tot brandveiligheid. Dat past heel mooi bij elkaar.” legt Jos uit.

Compleet aanbod kwaliteitstrainingen in leerplatform Inervo

Jos kwam met DTSactief in contact toen hij op zoek ging naar specifieke horecatrainingen. Het leerplatform Inervo, dat door DTSactief is ontwikkeld, heeft een ruim aanbod standaard e-learning modules, die je als opleider direct kunt inzetten. Jos vertelt “Inervo heeft onder andere de online training Sociale Hygiëne. Daarmee wordt je voorbereid op het examen. Ik heb een demo aangevraagd en vond het er erg goed uitzien.”

“De trainingen in Inervo zijn van hoge kwaliteit en ontwikkeld door ervaren trainers en specialisten uit het vakgebied.”

De standaardtrainingen in Inervo kun je eenvoudig zelf aanpassen en daarnaast kun je met de auteursmodule volledig eigen e-learning trainingen ontwikkelen. Daar heeft Jos nog geen ervaring mee opgedaan. “Ik maak nog niet zo lang gebruik van Inervo en ga daar nog induiken. Wat ik tot nu toe van de trainingen heb gezien, ziet er gewoon erg goed uit. De trainingen zijn van hoge kwaliteit en ontwikkeld door ervaren trainers en specialisten uit het vakgebied.”

E-learning: meer bereik en vooral voor horeca bedrijven beter in te plannen

E-learning maakt een enorme vlucht. Nieuwe generaties werkenden hebben andere behoeften op het gebied van leren en persoonlijke ontwikkeling en ook de coronamaatregelen hebben gezorgd voor een verschuiving naar online. Dat merkt ook Jos. “Mensen staan tegenwoordig meer open voor digitale lessen en onderwijs op afstand. Voorheen gaf ik trainingen op locatie. Met een PowerPoint presentatie bereidde ik cursisten voor op het examen. Door het aanbieden van online trainingen kan ik veel meer mensen bereiken.”

“Voor de horeca heeft e-learning het voordeel dat het makkelijker is in te plannen. Voorheen moesten trainingen dan vaak op maandagen georganiseerd worden. Nu kunnen medewerkers de training volgen in hun eigen tijd.”

Met name voor zijn horeca klanten ziet hij veel voordelen van deze vorm van leren. “Voor de horeca heeft e-learning het voordeel dat het makkelijker is in te plannen. Voor fysieke trainingen is het voor horecabedrijven lastig om een geschikt moment te vinden. Voorheen moesten trainingen dan vaak op maandagen georganiseerd worden. Nu kunnen medewerkers de training volgen in hun eigen tijd.” legt Jos uit.

De training Sociale Hygiëne kan Jos voortaan volledig digitaal aanbieden. Een fysieke trainingsdag is niet meer nodig. Voor BHV is dat anders. Daar blijft het belangrijk dat er een trainingsdag gepland wordt om daadwerkelijk te oefenen.

Gebruiksvriendelijk en goede service

De ervaringen met het leerplatform Inervo zijn positief. “Het aanmaken van cursisten gaat eenvoudig en de trainingen zien er goed uit. Cursisten houden nog een jaar lang toegang tot de content, dan kunnen ze altijd nog even terugkijken naar de lesstof als ze willen.” Ook over de dienstverlening van DTSactief is Jos te spreken. “Ze zijn altijd bereikbaar en bij vragen wordt ik goed geholpen.”

Volop kansen voor uitbreiding van het trainingsaanbod

Jos ziet nog volop kansen met de inzet van e-learning voor de toekomst. “Ik wil een e-learning Beheerder Brandmeldinstallatie (BBMI) aanmaken en ook een module voor preventiemedewerker. Deze trainingen bied ik nu fysiek aan, maar dat leent zich uitstekend voor een online training in combinatie met onze ondersteuning. Dat maakt de trainingen een stuk laagdrempeliger.”

Logo JOSsafety

Zelf Inervo ontdekken?