Blended learning in de zorg: de perfecte combinatie

Als opgeleid IC-verpleegkundige weet Anita Berben als geen ander wat er allemaal komt kijken bij het verlenen van goede zorg. Vanzelfsprekend zijn theoretische kennis en praktische vaardigheden belangrijk, maar vergeet ook de emotionele aspecten niet. Vanuit haar ervaring en vooral drive om de zorg elke dag een beetje beter te maken is Anita enkele jaren geleden samen met compagnon Hugo van Wely bemiddelingsbureau De Nodige Zorg gestart. Later is Anita ook nog I Care Academy gestart. Hiermee biedt ze scholingen aan voor de zorgsector. Wij gingen met Anita in gesprek over de kansen die ze zag én greep op het gebied van e-learning in de zorg.

De carrière van Anita begon op de afdeling neurochirurgie van het ETZ in Tilburg (destijds nog het Elisabeth Ziekenhuis). Na het behalen van haar IC-opleiding ging ze aan de slag als IC-verpleegkundige in combinatie met de rol van opleidingsfunctionaris. Na 29 jaar werken in een ziekenhuis maakte ze de overstap naar de ouderenzorg en begon ze bij de Leyhoeve in Tilburg als zorgcoach. Daar heeft ze veel geleerd op het gebied van leidinggeven en het écht centraal stellen van de zorgvrager. Anita vertelt “Toen ik besloot te stoppen bij de Leyhoeve, ben ik benaderd door Hugo. Een oude bekende uit mijn IC-periode. Hij vroeg me of ik met hem wilde samenwerken en zo is De Nodige Zorg ontstaan. Met dit bedrijf bemiddelen we op een vernieuwende manier tussen ZZP’ers en zorgorganisaties. We vinden het belangrijk om echt iets toe te voegen en verzorgen bijvoorbeeld ook scholing en coaching voor onze ZZP’ers.”

Kwaliteit van de zorg verbeteren

In 2020, tijdens de coronapandemie, is Anita gestart met het ontwikkelen van e-learning modules en bijbehorend praktijkonderwijs. Ze vertelt “Ik merkte in die periode dat er veel zaken niet duidelijk waren bij professionals ten aanzien van hygiëne en isolatie. Ik heb toen de “Outbreak Module” ontwikkeld. In deze praktische training leer je hoe je omgaat met isolatie,  hoe je hygiënisch kan werken, hoe je omgaat met bezoek etc. Met vooral ook veel aandacht voor de zorgvrager. Hoe verlies je die niet uit het oog in isolatie-situaties.

“Ik merk dat ik het erg leuk vindt om les modules te ontwikkelen en vanuit mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige kan ik me goed verplaatsen in de doelgroep en leerbehoeften.”

Dit werd de basis van I Care Academy. Een trainingsbureau dat zich richt op zorgorganisaties en zorgprofessionals. Vanuit de belangrijkste drijfveer van Anita: de kwaliteit van de zorg verbeteren. Inmiddels staat er een breed aanbod e-learning modules zoals bijvoorbeeld Medicatie Zorg, Basis Zorg, Hygiënisch Werken en Advanced Care Planning. De trainingen zijn geaccrediteerd.

Blended learning: theorie en praktijk

Anita past voor haar trainingen het principe van blended learning toe. Dat wil zeggen dat cursisten eerst een online training volgen en daarna volgen ze één of meerdere dagdelen praktijkonderwijs. Zowel cursisten als trainers geven aan dat dit erg prettig werkt. Anita legt uit “Cursisten komen op deze manier met een basiskennis naar de praktijkscholing en hebben dan alle tijd om te oefenen en te verdiepen in de theorie. Zo oefenen we bijvoorbeeld in de “Basis Zorg” module met het wassen, het verplaatsen van een patiënt met een tillift en we bespreken casussen. Het praktijkonderwijs is met name zeer waardevol door de transfer van theorie naar de dagelijkse praktijk. Een goede docent geeft hier veel ruimte voor. Ik weet uit ervaring dat de reflectie die dan ontstaat super leerzaam is.”

Leerplatform Inervo

De trainingen van I Care Academy zijn ontwikkeld in het leerplatform Inervo. Cursisten die een training volgen, ontvangen inloggegevens en kunnen de e-learning in Inervo in eigen tijd doorlopen. Anita is erg enthousiast over het leerplatform Inervo.

“Het mooie aan Inervo vind ik dat het heel eenvoudig is. Geen toeters en bellen en gewoon lekker overzichtelijk. Het is een duidelijk, werkbaar programma.”

“Cursisten kunnen (ook na de scholing) gebruikmaken van een handige zoekfunctie. Als je tijdens het werk net even de volgorde van een handeling kwijt bent pak je de app op je telefoon erbij en zoek je de module op. Dan zie je gelijk hoe het ook alweer moet.”

De trainingen die Anita heeft ontwikkeld zijn allemaal toegevoegd aan het standaard lesaanbod in Inervo. Inervo telt inmiddels ruim 100 kwaliteitstrainingen van auteurs uit het werkveld. Een groot pluspunt volgens Anita “Op die manier is het aanbod met zorgscholingen ruim en compleet en kunnen ook andere opleiders deze trainingen aanbieden.”

e-learning: altijd actuele lesstof

Over de voordelen van e-learning hoeft Anita niet lang na te denken. “Met e-learning heeft iedereen op zijn eigen tempo, tijd en plek, scholing beschikbaar. Een ander voordeel is dat ik als auteur een les goed en logisch kan opbouwen. Daarnaast kan ik makkelijk wijzigingen doorvoeren en de stof actualiseren. Op papier is dat niet mogelijk.” Cursisten van Anita geven aan dat ze tevreden zijn over de modules. “De lesstof sluit goed aan bij de praktijk en het systeem werkt goed. Ook het terugzoeken van informatie via de app werkt handig op de werkvloer en wordt gewaardeerd.”

Duidelijke visie en intuïtief product

Anita geeft tot slot nog een groot compliment aan Jan en Ron. “Ik vind het mooi dat Jan en Ron zo’n mooie en duidelijke visie op leren hebben. Ze zetten de klanten en de cursisten centraal. Inervo is een intuïtief leerplatform met een goot aanbod van kwalitatief goede scholingen. Het werkt, is betaalbaar én toegankelijk. Ik ben er heel blij mee en werk graag met DTSactief samen.”

Zelf Inervo ontdekken?