Het belang van maatwerk BHV-training voor de Hippische Sport

Elise van Haaren is eigenaresse van BHV-hippischesport. Wij spraken haar over het belang en de noodzaak van BHV-trainingen en workshops binnen de hippische sector. Al van jongs af aan is Elise actief in de paardensport en kent ze de risico’s die ruiters, bezoekers en dieren lopen op een manege. Er worden wel BHV-trainingen gevolgd, maar de risico’s op een manege zijn nou eenmaal niet te vergelijken met de risico’s op kantoor. Zo ontstond het idee om te starten met haar bedrijf BHV-hippischesport. Een opleidingsbureau met veiligheidstrainingen voor de hippische sector.

Veiligheid is altijd een rode draad in haar carrière geweest. Elise begon haar loopbaan in de beveiligingssector. Daar leerde ze om te gaan met risico-inventarisatie en -bestrijding. Later in haar loopbaan heeft ze de brandweer opleiding gevolgd en heeft ze een tijd bij de vrijwillige brandweer gewerkt. In 2007 volgde ze de opleiding tot Instructeur Eerste Hulp en inmiddels is ze gecertificeerd NIBHV instructeur. Dat betekent daar haar trainingen aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen en daar ook op getoetst worden.

“Het letsel dat je kunt oplopen op een manege is echt anders dan het letsel dat op kantoor kan ontstaan. Het is belangrijk dat er dan geoefende BHV-ers aanwezig zijn.”

Andere risico’s vraagt om andere lesstof

De reden om specifieke BHV-trainingen voor de paardensport te ontwikkelen heeft alles te maken met de risico’s en het type ongevallen dat kan voorkomen op een manege. Elise legt uit “Op een manege kunnen bij een incident ook dieren betrokken zijn. Bij een paard kan een schrikreactie ontstaan waardoor hij voor gevaar kan zorgen. En ook het letsel dat je kunt oplopen op een manege is echt anders dan het letsel dat op kantoor kan ontstaan. Het is belangrijk dat er dan geoefende BHV-ers aanwezig zijn.” In de trainingen van BHV-hippischesport worden herkenbare praktijksituaties geschetst en geoefend. Zo worden er bijvoorbeeld ook paarden van stal gehaald met een noodhalster. Elise vertelt “Cursisten leren hoe ze de brandweer kunnen helpen, want ook voor hen is een noodsituatie op een manege geen dagelijkse bezigheid”.

Theorie in eigen tijd, praktijk op locatie

Elise biedt haar BHV-trainingen aan via blended learning. Dat wil zeggen dat cursisten eerst de theorie vanuit huis via e-learning volgen en de training afsluiten met een dag op locatie. Het voordeel is dat cursisten daardoor nog maar 1 dag in training zitten. “Je ziet dat bedrijven het prettig vinden dat ze mensen niet meer 2 dagen hoeven te missen en ook cursisten zitten tegenwoordig niet meer te wachten op een intensieve training op locatie.” vertelt Elise.

 “Je ziet dat bedrijven het prettig vinden dat ze mensen niet meer 2 dagen hoeven te missen en ook cursisten zitten tegenwoordig niet meer te wachten op een intensieve training op locatie.” 

Veel BHV-organisaties kiezen ervoor om alleen het toetsen fysiek te laten plaatsvinden. Elise heeft er bewust voor gekozen om ook enkele lessen offline te geven. Dit alles combineert ze in die ene trainingsdag. “Ik vind het belangrijk om sommige zaken nader toe te lichten. Als cursisten het zelf lezen en interpreteren kan het toch net iets anders zijn overgekomen. Op de praktijkdag laat ik ook een lotusslachtoffer komen en oefenen we in de praktijk.

Eenvoudig zelf e-learning ontwikkelen

Voor het ontwikkelen en aanbieden van de e-learning modules maakt Elise gebruik van leerportaal Inervo. De BHV-training uit Inervo gebruikt ze als basis module en daarnaast heeft ze zelf aanvullende modules ontwikkeld voor de hippische sector. Per klant kan ze aanvinken welke modules geactiveerd moeten worden. Naast maneges kan ze op deze manier ook andere type organisaties helpen met BHV-trainingen.

 “Ik heb één video-call gehad met DTSactief en daarna ben ik met de handleiding naast me direct gaan bouwen. Dit was zo eenvoudig dat ik geen hulp meer nodig heb gehad.” 

Het ontwikkelen van de e-learning modules ging erg eenvoudig. “Ik heb één video-call gehad met DTSactief en daarna ben ik met de handleiding naast me direct gaan bouwen. Dit was zo eenvoudig dat ik geen hulp meer nodig heb gehad.” Vertelt Elise. “Als ik dan toch een vraag heb, dan wordt ik snel geholpen. Ze zijn altijd bereikbaar en bereid om te helpen.”

Leerportaal Inervo: standaard modules voor alle opleiders

Als de door haar zelf ontwikkelde hippische modules goed worden ontvangen, worden deze mogelijk ook toegevoegd aan de e-learning bibliotheek van Inervo, zodat ook andere opleiders, die gebruikmaken van Inervo, deze modules kunnen aanbieden aan klanten. “Het standaardaanbod aan trainingen is erg breed in Inervo en als het er nog niet is, is DTSactief bereid om een nieuwe module te ontwikkelen.” vertelt een enthousiaste Elise.

NIKTA-certificering

Kwaliteit is voor Elise belangrijk. Ze zorgt dan ook continu dat haar trainingen up to date zijn. Naast haar NIBHV certificering is ze ook NEN-gecertificeerd en bevoegd om een NIKTA certificaat uit te schrijven. “Het mooie aan de BHV-modules in Inervo is, dat NIKTA deze heeft goedgekeurd en ik mijn cursisten na afloop dan ook een NIKTA-certificaat mag overhandigen.”

 “Het mooie aan de BHV-modules in Inervo is, dat NIKTA deze heeft goedgekeurd en ik mijn cursisten na afloop dan ook een NIKTA-certificaat mag overhandigen.”

Heeft Elise nog een tip voor andere opleiders die e-learning inzetten of dit overwegen? “Geef cursisten ruim voor de theoriedag de tijd om de e-learning module te doorlopen. Ik geef ze een maand voor de fysieke training al toegang tot de online omgeving. Dat geeft cursisten de mogelijkheid om de theorie echt in eigen tijd en tempo door te nemen. Op die manier profiteer je maximaal van de voordelen van blended learning, zowel voor de trainer als de cursist.”

Zelf Inervo ontdekken?